Wat is Acute Lymfatische Leukemie? (ALL)

Acute lymfatische leukemie is een vorm van bloedkanker. Deze vorm van kanker ontstaat in het beenmerg. Een ander woord voor bloedkanker is leukemie. Acute lymfatische leukemie wordt ook wel afgekort als ALL. Er is verschil tussen leukemie op kinderleeftijd en leukemie bij volwassenen. Deze vorm van bloedkanker wordt bij ongeveer 100 kinderen per jaar in Nederland vastgesteld. Alle kinderen en adolescenten in de leeftijd 1 tot en met 18 jaar met ALL worden in Nederland behandeld volgens een ''vast'' protocol. 

Oorzaken

Over het ontstaan van acute lymfatische leukemie is weinig bekend. Vaak is er in de kern van de witte bloedcel iets beschadigd, mutaties. Het ontstaan van leukemie is niet te voorkomen.  In een gezond lichaam is de celdeling in evenwicht. Oude cellen worden vervangen en er komen niet meer cellen bij dan noodzakelijk. Bij kanker is dit verstoord. De cellen delen zich ongeremd en blijven doorgroeien. Bij acute lymfatische leukemie gaat het om de lymfocyten, een bepaald soort witte bloedcellen. Een van deze bloedcellen gaat, terwijl hij nog niet volgroeid is, een eigen leven leiden en deelt zich in een hoog tempo. Er ontstaat een overmaat aan afwijkende onrijpe bloedcellen waardoor er geen ruimte is voor de aanmaak  van gezonde bloedcellen. 

Behandeling

De behandeling van acute lymfatische leukemie duurt meestal 2 jaar en bestaat altijd uit chemotherapie. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. Het is een behandeling met medicijnen die de celdeling remmen (cytostatica). Ze doden de tumorcellen waardoor het aantal leukemie cellen vermindert en eventuele uitbreiding onder andere naar de hersenvloeistof wordt tegengegaan. Om de kanker zo effectief mogelijk te bestrijden krijg ik meerdere soorten cytostatica. Na de eerste kuren wordt bepaald hoeveel leukemiecellen er nog over zijn. Dit heet minimale restziekte en is van belang voor het bepalen in welke fase je na de eerste 10 weken terecht komt. Afhankelijk van de volgende fase krijg je minder of meer chemotherapie. 

Hoe snel de leukemiecellen door de chemotherapie verdwijnen wordt op verschillende momenten en op verschillende manieren bepaald. Dat gebeurt, tijdens de eerste fase van de behandeling die voor alle kinderen hetzelfde is (de eerste fase gaat om 10 weken), aan de hand van:

  • De prednison respons

In de eerste week van de behandeling krijg je alleen prednison. Dit is een belangrijk medicijn in de behandeling van ALL. Na week 1 stellen ze vast hoeveel leukemiecellen er nog in het bloed aanwezig zijn. 

  • Complete remissie 

Na 33 dagen (blok 1A) bepalen ze of er nog leukemiecellen aantoonbaar zijn met microscopisch onderzoek in het bloed, beenmerg en hersenvocht. Indien de leukemie niet meer aantoonbaar is heet dit complete remissie (CR). 

  • Restziekte of MRD

Met nieuwe technieken is vast te stellen of er nog een kleine aantal leukemiecellen aantoonbaar zijn in het beenmerg, die we met de microscoop niet meer kunnen zien. De kleine aantallen noemen we de minimale restziekte ook wel afgekort als MRD. We meten de hoeveelheid MRD na blok 1A (33 dagen) en na blok 1B  (10 weken). 

Op basis van deze factoren krijg ik de behandeling volgens één van de volgende risicogroepen:

  1. De standaard risico groep
  2. De medium risico groep
  3. De hoog risico groep

(afwachten dus)

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb